Saturday, July 23, 2011

Apam Beras

Terima Kasih untuk K.Ani. Memang mengancam & menjadi apam beras tu.. anak pon suke makan. Tak Rugi Mencuba. Enjoy the resepi :)


APAM BERAS
Bahan2 :
2 cawan nasi
1 cawan tepung gandum
3 cawan tepung beras
2 ½ cawan air
1 ½ cawan gula
2 sudu kecil yis (mauripan)
Cara:
1. Kisar nasi bersama air sehingga halus.
2. Masuk kan gula dan kisar lagi.
3. Gaul kan gandum, tepung beras dan yis dengan rata di dalam mangkuk yg besar.
4. Masukkan kisaran nasi bersama gula tadi ke dalam mangkuk tepung. Kacau hingga rata dan sebati
(tapis biar bintil2 hilang…jgn buang yang didalam tapis…masuk kan kedalam mangkuk tadi)
5. Perap selama 3 jam.
6. Panas kan kukusan bersama mangkuk kecil (yang disapu minyak) selama 5 minit.
7. Masukan bancuhan kedalam mangkuk kecil dan kukus selama 15 minit.
8. Bungkus tudung kukusan dgn kain utk mengelakan air menitik.
9. Masak biar kan sejuk dan hidang kan bersama kelapa yang di gaul garam.
10. Petua : kelapa di kukus sebentar utk tahan lama.

1 comment: